Historie

"Walking Wheels" in vogelvlucht

Klik op de foto om deze te vergroten...

Op 8 november 1996 richtte een aantal dansers een eigen dansgroep op, met als doelstelling 'het beoefenen en bevorderen van rolstoeldansen in al zijn mogelijkheden voor rolstoelgebruikers'.
De eerste instructeurs waren Finy Jansen en Gerrit Vreeken. Na hun vertrek in 1997 was de dansgroep een half jaartje onderdak bij Stichting Rolstoeldansen Firopa (in 2014 opgeheven).
Daarna is Maureen Dijkman als instructeur van deze groep gestart.
Begon de groep met lessen in Aalsmeer, al snel verhuisden we -via Burgerveen- naar Hoofddorp, waar we sinds die tijd te gast zijn in het gebouw van Stichting de Aanloop.

November 2001 vierden we met buffet en feest het eerste lustrum (zie ook het verslag van deze avond). Voor die gelegenheid zijn we voor het eerst uitgeweken naar een andere locatie: Dans- en Partycentrum Fokker in Hoofddorp.
Omdat dit ons zo goed is bevallen organiseren we sinds die tijd onze nieuwjaarsfeesten en danstesten bij Fokker.
Op 4 november 2006 vierden ons tweede lustrum uitgebreid met de burgemeester die samen met goochelaar Henk Romeijn ons nieuwe logo onthulde!

Omdat de groep in 2011 vijftien jaar bestond zijn we op 12 november gaan varen. Aan boord hebben we lekker gegeten en gedronken en een gezellig spel gedaan. Lees het verslag van deze dag!
Ons jongste feest was op 12 november 2016, twintig jaar oud. Bij Dans Center Fokker hebben we Oud Hollandse spelletjes gedaan, gekletst en lekker gegeten. Ook hiervan is het verslag terug te lezen.

De deelnemersgroep bestaat uit o.a. een vaste kern van bewoners van verschillende woonvormen van Ons Tweede Thuis in de regio en een aantal deelnemers van het eerste uur. Verschillende deelnemers zijn naast danser al jaren actief als bestuurslid en/of vrijwilliger van onze stichting.


Het begin van het rolstoeldansen

De bakermat van het rolstoeldansen ligt in het Engeland van de vroege jaren zeventig. George Hart, een groot dansliefhebber, kwam in een rolstoel terecht. Ondanks zijn handicap wilde hij zijn hobby, het dansen, blijven beoefenen en begon met het geschikt maken van de dansen voor rolstoelgebruikers. Zo ontstond de basis van het duo-dansen.

In 1977 ging de eerste Nederlandse rolstoeldansgroep van start in Katwijk door bemoeienis van dansleraar Evert Kastelein en Corrie van Hugten. In diezelfde periode kwam Ondine de Hullu in Noorwegen in aanraking met helse-dansen, een vorm van dansen tussen een deelnemer met een beperking en een valide danser. Uit deze samenwerkingen is, samen met andere dansleraren, ook het combi-dansen in Nederland tot stand gekomen.

Klik op de foto om deze te vergroten... Corrie van Hugten en Ondine de Hullu hebben het rolstoeldansen binnen en buiten Nederland verder opgebouwd met hulp van vele andere vrijwilligers.
Dit heeft geresulteerd in opleidingen voor instructeurs in binnen- en buitenland, wedstrijden in samenwerking met diverse dansleraren en de organisatie van het Europees Kampioenschap rolstoeldansen in 2001 én het Wereldkampioenschap in 2006 in Papendal!
Dit alles onder de vlag van Stichting Rolstoeldansen Nederland.


Bij problemen met of vragen over deze site kunt u contact opnemen met de